0 0
Mancare de praz

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Mancare de praz

Features:
  • Medium

  Directions

  Share

  Beneficii pentru sănătate

  Prazul, la fel ca si usturoiul și ceapa, fac parte dintr-o familie de legume numită legume Allium. Deoarece prazul este legat de usturoi și ceapă, ele conțin mulți dintre aceiași compuși buni, care promovează sănătatea.

  Mancare de praz
  Mancare de praz

  Suport cardiovascular oferit de praz

  Prazul conține cantități importante de flavonoide caempferol, care sa dovedit în mod repetat că ajută la protejarea învelișului vaselor de sânge împotriva deteriorării, inclusiv deteriorarea moleculelor de oxigen prea reactive. Interesant, unul dintre mecanismele implicate in aceasta protectie a vaselor sanguine poate implica o crestere a productiei de oxid nitric (NO), un gaz natural care ajuta la dilatarea si relaxarea vaselor de sange, precum si o productie redusa de dimetilarginina asimetrica (ADMA) o substanță care blochează producția de NO.

  Acidul folic este prezent în praz într-una din formele sale bioactive (5-metiltetrahidrofolat sau 5MTHF) și este prezentă pe toată planta (inclusiv porțiunea frunzelor întregi, nu numai frunza și bulbul inferior). Deși este adevărat că încă mai avem aproximativ 50% mai mult de 5MTHF din bulb decât frunzele, această distribuție de folat din întreaga plantă face ca prazul să fie un produs cardioprotector de sus în jos. (Acid folic este o vitamină importantă din grupa B pentru susținerea sistemului nostru cardiovascular, deoarece ajută la menținerea nivelului de homocisteină într-un echilibru adecvat. Nivelurile excesiv de mari de homocisteină sunt un factor de risc pentru multe boli cardiovasculare).

  In praz sunt concentrații impresionante de polifenoli antioxidanți. Acești polifenoli joacă un rol direct în protejarea vaselor de sânge și a celulelor sanguine de leziunile oxidative. Conținutul total de polifenoli  al prazului reprezintă aproximativ 33 mg  pe 100 grame de porție comestibilă proaspătă. Dimpotrivă, totalul de polifenoli a ardeilor roșii este de 27 miligrame; roșii, 24 miligrame și morcovi, 10 miligrame. Deci, chiar dacă in praz sunt mai puțin concentrate decât unele dintre celelalte legume în termeni de polifenoli totali (usturoiul furnizează aproximativ 59 miligrame / 100g și ceapă furnizează aproximativ 76 de miligrame), ele sunt încă o hrană foarte valoroasă în ceea ce privește aceste fitonutrienți antioxidanti si ne furnizeaza beneficii cardiovasculare importante din acest motiv.

  Alte beneficii pentru sănătate ale prazului

  Având în vedere conținutul lor substanțial de polifenoli, inclusiv cantitățile notabile de kaempferol, ne-am aștepta să vedem suprapuneri cu usturoi și ceapă în ceea ce privește suportul pentru multe probleme de sănătate legate de stresul oxidativ și inflamația cronică de nivel scăzut. Aceste probleme de sănătate ar include ateroscleroza, diabetul de tip 2, obezitatea, artrita reumatoidă și inflamația alergică a căilor respiratorii. Ne-am aștepta, de asemenea, să vedem prazul oferind cantități măsurabile de protecție împotriva mai multor tipuri diferite de cancer, cel mai probabil inclusiv cancerul colorectal. Este important să rețineți că, chiar și în absența unor studii de cercetare pentru a confirma beneficiile pentru sănătate, prazul face parte din aceeași familie de legume allium precum ceapa și usturoiul și conține multe substanțe care susțin sănătatea.

  Retete cu praz Praz cu oua ochiMancare de prazTocanita din ciuperci si praz,

  praz cu oua ochi – reteta

  Alina Retete

  Recipe Reviews

  There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
  Mere coapte
  previous
  Mere coapte
  Mancare de stevie
  next
  Mancare de stevie
  Mere coapte
  previous
  Mere coapte
  Mancare de stevie
  next
  Mancare de stevie

  Add Your Comment

  Translate »