0 0
Mancare de naut

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Mancare de naut

 • Medium

Directions

Share

Beneficiile nautului

Cultivat inițial în Marea Mediterană și în Orientul Mijlociu, nautul, cunoscut și sub numele de fasole garbanzo, și-a răspândit influența culinară în întreaga lume. Nautul vine, de asemenea, cu o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.

Deși cel mai comun tip de năut pare rotund și bej, alte soiuri pot fi negre, verzi și roșii. Ca și alte leguminoase, cum ar fi fasole, mazăre și linte, năutul este bogat în fibre și proteine ​​și conține mai multe vitamine și minerale cheie. În acest articol,  vom explica beneficiile nautului  pentru sănătate.

Mancare de naut
Mancare de naut

Iată câteva puncte cheie despre năut

 • Năutul este uneori cunoscut sub numele de fasole garbanzo.  
 • Este recomandat în dieta mediteraneană și în produsele alimentare din Orientul Mijlociu.     
 • Nautul este o sursă bună de proteine, carbohidrați și fibre.   
 • Se recomanda inmuierea în apă timp de 8 până la 10 ore înainte de gătire pentru cele mai bune rezultate.

Beneficii din mancarea de naut

Năutul a  fost asociat cu o serie de posibile beneficii pentru sănătate.

Nautul este bogat în fibre. Studiile au arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consumă diete bogate în fibre au niveluri scăzute ale glicemiei. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, consumul ridicat de fibre poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge, de lipide și de insulină. Orientările dietetice pentru americani recomandă un minim de 21 până la 25 de grame de fibră pe zi pentru femei și de 30 până la 38 de grame pe zi pentru bărbați.

Sănătatea osoasă

Fierul, fosfatul, calciul, magneziul, manganul, zincul și vitamina K din mancarea de naut contribuie la construirea și menținerea structurii și rezistenței oaselor. Deși fosfatul și calciul sunt ambele importante în structura osoasă, echilibrul atent al celor două minerale este necesar pentru o mineralizare adecvată a osului – consumul de prea mult fosfor cu prea puțină absorbție de calciu poate duce la pierderea osoasă. Formarea matricei osoase necesită manganul mineral, iar fierul și zincul joacă roluri esențiale în producerea și maturarea colagenului. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru buna sănătate a oaselor deoarece îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce excreția urinară a calciului, asigurându-se că există suficient calciu pentru construirea și repararea osului. Consumul redus de vitamina K este asociat cu un risc mai mare de fractură osoasă.

Tensiune arteriala

Menținerea unui aport scăzut de sodiu (scăzut de sare) este esențială pentru menținerea unei tensiuni arteriale scăzute, totuși creșterea aportului de potasiu poate fi la fel de importantă datorită efectelor sale de vasodilatare.

Sanatatea inimii

Conținutul ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B-6 suportă sănătatea inimii. Mancarea de naut conține cantități semnificative de fibre, care ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge, reducând astfel riscul bolilor de inimă. Într-un studiu, cei care au consumat 4.069 miligrame de potasiu pe zi au avut un risc de 49% mai mic de deces din cauza bolii cardiace ischemice comparativ cu cei care au consumat mai puțin potasiu (aproximativ 1000 mg pe zi).

Cancer

Deși seleniul mineral nu este prezent în cele mai multe fructe și legume, el poate fi găsit în năut. Ajută la funcționarea corectă a enzimelor hepatice și la detoxifierea anumitor compuși care cauzează cancer în organism. În plus, seleniul previne inflamarea și scade ratele de creștere a tumorii. Mancarea de naut conține, de asemenea, folat, care joacă un rol în sinteza și repararea ADN-ului, ajutând astfel la prevenirea formării de celule canceroase din mutații ale ADN-ului. Saponinele, produsele fitochimice prezente în năut, împiedică înmulțirea și răspândirea celulelor canceroase în organism. Intrările cu fibre mari din năut și alte leguminoase, cerealele integrale, fructele și legumele sunt asociate cu un risc redus de cancer colorectal. Vitamina C funcționează ca un puternic antioxidant și ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Colesterol

Cercetările arată că includerea năutului în dietă scade cantitatea de lipoproteine ​​cu densitate scăzută sau colesterol rău în sânge.

Inflamaţie

Colinul din năut ajuta la somn, mișcare musculară, învățare și memorie. Colina ajută de asemenea la menținerea structurii membranelor celulare, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, ajută la absorbția grăsimilor și reduce inflamația cronică.

Digestia

Datorită conținutului ridicat de fibre, năutul ajuta la prevenirea constipației

Gestionarea greutății și sațietate

Fibrele dietetice funcționează ca “agenți de umplutură” în sistemul digestiv. Acești compuși măresc sentimentul (senzația de plinătate) și reduc pofta de mâncare, făcând oamenii să se simtă mai plini de durată, reducând astfel aportul total de calorii. Consumul de fructe și legume de toate tipurile a fost mult timp asociată cu un risc redus de multe stări de sănătate legate de stilul de viață. Multe studii au sugerat că creșterea consumului de alimente vegetale precum năutul scade riscul obezității, mortalității globale, diabetului, bolilor de inimă, favorizează tenul sănătos, părul sănătos, creșterea energiei și greutatea mai mică.

Sindromul colonului iritabil

Deși năutul nu ușurează simptomele sindromului intestinului iritabil, ele pot fi utile persoanelor afectate de această afecțiune.

Nutritie

O ceașcă de năut gătit conține:

 • 269 ​​calorii     
 • 45 g de carbohidrat   
 • 15 g de proteină    
 • 13 g de fibre dietetice   
 •  4 g de grăsime    
 •  0 g colesterol

Notă: nu este recomandat să consumați năutul crud datorita conținutului de toxine și anti-nutrienti. Aceste substante sunt reduse prin germinare și gătit.

În plus, năutul conține vitamina K, acid folic, fosfor, zinc, cupru, mangan, colină și seleniu. Pe lângă faptul că este o excelentă sursă de proteine ​​și fibre fără gluten, năutul conține, de asemenea, nivele excepționale de fier, vitamina B-6 și magneziu.

Alina Retete

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Tocanita de cartofi si mazare
Mancare chinezeasca
next
Mancare chinezeasca
previous
Tocanita de cartofi si mazare
Mancare chinezeasca
next
Mancare chinezeasca

Add Your Comment

Translate »