Valori glicemie

Valori glicemie

Valori glicemie
Valori glicemie

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Glicemia poate fi determinată în momente diferite ale zilei (dimineaţa, prânz, seara sau în cursul nopţii) precum şi în raport diferit faţă de masă – înainte sau după consumarea mancarii.

Analizele de glicemie trebuie făcute anual, chiar dacă ești o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet. Desigur, trebuie să mergi la medic pentru interpretarea analizelor, dar un tabel cu valori glicemie te poate ajuta să vezi chiar tu în ce situație te afli și dacă există vreun risc să ai diabet.

In afara de analizele medicale realizate la medic, iti poti verifica / glicemia acasa cu ajutorul unui dispozitiv electronic numit glucometru.

De regula toate glucometrele functioneaza pe acelasi principiu, dar fiecare aparat are propriile sale benzi de testare (o banda speciala de unica folosinta care absoarbe mostra de sange si este introdusa in glucometru).

Valori normale glicemie pe stomacul gol

Astfel, pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. Iar dacă ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de urgență la medic, pentru investigații suplimentare

De asemenea, dacă glicemia este peste 215 mg/dL înseamnă că suferi de diabet, de aceea trebuie să mergi la consultație cât mai repede posibil.

Valorile cuprinse între 120 și 180 mg/dL pe stomacul gol sunt considerate la limită, adică au un risc mediu, probabil ești în fază de pre-diabet și trebuie să îți faci mai des analizele, ca să vezi cum evoluează. O glicemie care trece de 300 mg/dL este urgență medicală și trebuie să mergi imediat la un cabinet.

De ce este testată de obicei glicemia pe stomacul gol? În lipsa hranei, organismul secretă un hormon numit glucagon, care crește nivelul glucozei din sânge. Dacă nu suferi de diabet, atunci corpul tău va produce insulină, pentru a reduce nivelul glucozei. Dacă ești însă diabetic, atunci glicemia măsurată va fi mai mare, pentru că organismul tău nu poate produce insulină, sau este rezistent la insulina produsă de pancreas.

Diabet zaharat

Diabetul zaharatreprezinta o afectiune a pancreasului, organ care in mod normal prin secretia sa de insulina asigura un nivel constant al glucozei in sange, glucoza care are tendinta sa creasca  ca urmare a aportului de glucide – carbohidrati sau zaharoase cum sunt cunoscute – din alimentatie).

Sunt cunoscute mai multe forme de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational.

Hiperglicemia

Hiperglicemia reprezinta glucoza crescuta din sange, are loc atunci cand corpul nu dispune de suficienta insulina sau cand organismul nu este capabil sa utilizeze corespunzator insulina, fiind una din problemele care pot apărea în diabet.

Simptomele hiperglicemiei – o glicemie peste 200 mg/dl poate duce la aparitia senzatiei de gura uscata, buze uscate, dificultate usoara la vorbire si sete excesiva, urinare frecventa.

Hipoglicemia

Hipoglicemia este caracterizata de o scadere brusca a valorilor glicemiei, de regula sub 70 mg/dl.

Printre cele mai frecvente simptome ale hipoglicemiei se afla:

  • tremuraturi
  • stare de nervozitate si iritabilitate, agitatie
  • confuzie
  • cresterea tensiunii arteriale
  • ameteala sau somnolenta
  • o vedere incetosata
  • stare de foame excesiva si stari de greata
  • dureri de cap
  • oboseala si senzatie de slabiciune
  • lipsa coordonarii miscarilor voluntare
  • spasme musculare

Cum păstrezi glicemia în limite normale

Dacă suferi de diabet atunci în afara de tratamentul medicamentos necesar, medicul îţi va recomanda şi un regim de viaţă cât mai sănătos, respectiv un regim alimentar echilibrat, dar cu anumite restricţii şi mişcare zilnică.

Pentru bolnavii de diabet, monitorizarea si controlul glicemiei sunt esentiale pentru a tine sub control afectiunea si a preveni complicatiile cauzate de aceasta.

Dacă nu suferi de diabet, un stil de viată sănătos şi o dietă echilibrată sunt benefice pentru sănătatea ta generală.

 

Alina Retete

Add Your Comment

Translate »